Felnőtt torna

Ahogy idősödünk egyre gyakrabban és egyre több helyen jönnek elő különböző problémák és fájdalmak. Állapotunk megőrzésében és javításában rengeteget segít a rendszeres sport és testmozgás. Felnőtteknek a gyógytorna és a McKenzie torna mellett a konduktív pedagógiát ajánljuk.

A konduktív pedagógia (Pető módszer) elsősorban idegrendszeri eredetű megbetegedések esetén nyújt segítséget. Így kiválóan alkalmas storke utáni helyreállításra, a funkciók (járás, ülés, fogás) újbóli kialakítására, az önellátás elérésére. Parkinson és sclerosis multiplex esetén pedig a szinten tartás az elsődleges cél.

A mozgásos fejlesztéssel az ízületek kimozgatását, kontraktúrák (ízületi mozgásbeszűkülés) kezelését, felfekvések megelőzését, erőnlét növelését, jó vérkeringés elérését végezzük. A mozgásbiztonság és koordináció, valamint az egyensúlyérzék fejlesztése szintén fontos hangsúlyt kapnak. Gyakori probléma a stroke után, hogy a beszédközpont is sérül, ezért nehezen megy a gondolatok kifejezése. A fejlesztő foglalkozásokon külön szerepet kap a beszédfejlesztés (afázia program).

A rehabilitáció annál hatékonyabb, minél korábban tudjuk elkezdeni. Stroke esetén a korai szakaszban az alapvető nagymozgások, mint például az ülés, állás, fogás és a járás újbóli megtanulása történik. A későbbi szakaszokban pedig a finom mozgások elsajátításán van a hangsúly, valamint a járás szimmetrikussá tételén és mindkét kéz egyforma használatán. Parkinson kór esetén az egyensúlyérzék fejlesztése, a csoszogó járás javítása és az arcmimika megőrzése különösen fontos.

Felnőtteknél is fontosnak tartjuk a csoportos foglalkozásokat, de az alapítványnál lehetőség van az egyéni foglalkoztatásra is. A csoportdinamika, a jó hangulat, az új ismerősök jótékony hatással vannak a fejlődésre. Lehetőség nyílik arra, hogy sorstársakkal találkozzanak, és egymással meg tudják osztani a problémáikat, illetve azokat a nehézségeket, amikkel nap mint nap szembesülnek. A nehéz torna sokkal könnyebben teljesíthető, ha egymással viccelődni is tudunk közben.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy a weboldal „cookie”-kat (sütiket) használ. A sütik apró, veszélytelen, adatsorokból álló fájlok, melyeket a weboldal helyez el a látogató internetezésre használt eszközén a böngészője segítségével. Nem tartalmaznak veszélyes futtatható állományokat, vírusokat, kémprogramokat. Céljuk az egyszerűbb, kényelmesebb böngészés és a látogató internet-használati szokásainak feltérképezése. A sütik semmilyen módon nem képesek a látogató azonosítására, privát adatainak megszerzésére, csupán a gépének felismerésére alkalmasak. A sütiket letilthatja böngészője beállításaiban. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a weboldal bizonyos részei, melyek igénylik a sütik adta lehetőségeket, nem lesznek elérhetőek vagy nem fognak megfelelően működni. Amennyiben az „Elfogadom” gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás