Az alapítvány története

A Nyúlcipő Konduktív Közhasznú Alapítvány 2007-ben alakult a Belina család és a család pár barátja segítségével. Az alapítást megelőző évben is már komoly munkát végeztem, hogy a szükséges feltételeket megteremtsem. Miután hosszabb külföldi munka után hazaértem, azzal szembesültem, hogy a Dél-Pesti régióban még mindig nincs semmiféle mozgásterápiás lehetőség. Ezzel ellentétben viszont egyre több azon gyerekek száma, akik fejlődésükben valamilyen szinten elmaradtak.
Az első fél-egy évben különböző szakemberekkel vettem fel a kapcsolatot, így a kerületi védőnőkkel, orvosokkal, és az óvodákkal.

A 18. kerületi önkormányzat akkor is és jelenleg is folyamatosan támogatta az alapítvány tevékenységét, így sikerült az Attila utcai gyerekrendelőbe kerülnöm. Ott rendkívül jól tudtunk együtt dolgozni a gyerekorvossal és a védőnőkkel. Hamar megfelelő ellátáshoz jutottak azok a kisbabák, akiknek megkésett mozgásfejlődésük volt. A kerületi védőnők azóta is fontos szerepet játszanak a korai felismerésben és abban, hogy a szülők figyelmét felhívják a lemaradásokra.

Lassan elterjedt a híre a Nyúlcipő Alapítványnak, miszerint létezik a közelben egy olyan hely, ahol korai fejlesztést, mozgásterápiát, konduktív pedagógiát és alapozó terápiát végeznek. Így a megkésett beszéd- és mozgásfejlődésű, hiperaktív, autista, figyelemzavaros, diszlexiás, diszgráfiás gyerekeknek is van fejlesztési lehetőségük.

2010-re a hozzám járó gyerekek száma elérte a 30–40 főt. Az Attila utcai rendelő egyre kisebb lett, ezért a XVIII. kerületi Önkormányzattól egy nagyobb, 50 m2-es helyiséget kaptam a Sina Simon sétányon. Ezt önkéntesek segítségével felújítottuk, NCA támogatásokból új eszközöket vásároltunk. Hamarosan bővült az alapítvány plusz két fővel, tevékenységünk pedig az Ayres terápiával (dinamikus szenzoros integrációs terápia).

2012-ben már 90 gyermeket láttunk el. Létszámuk folyamatosan növekedett, mert már nem csak a XVIII. kerületből, hanem messzebbről (XIX., XX., XVII., Gyál, Vecsés) is eljöttek hozzánk a szülők.

Hét év után jutott el az alapítvány arra a szintre, hogy egy komolyabb (160 m2-es) helyiséget kapjon a kerületi Önkormányzattól. A felújítási és átalakítási munkálatok után 2013 nyarán költöztünk a Lakatos út 13. szám alá, jelenlegi központi helyszínünkre, a Nyúlcipő 1.-be. Itt még magasabb szakmai színvonalnak megfelelő körülmények között tudtuk a gyerekeket és a szülőket fogadni. Még ebben az évben elértük a 120 fős létszámot.

2014-re a hozzánk járó gyerekek létszáma elérte a 300 főt, az új lakatos úti helyszínünk is már zsúfolásig megtelt, így újabb bővítésre lett szükségünk. A XVIII. és a XVII. kerületben is nyitottunk egy-egy új telephelyet (Sina Simon sétányon és a Pesti úton).
Bővülő csapatunkban egyre több szakember kap helyet. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek fejlődése érdekében a különböző terápiás módszerek és a szakembereink sokoldalúsága minden gyermekhez eljusson.

2015-ben a három helyszínünk mellett az V. kerületben is tudtunk foglalkozásokat indítani.


 
Az Alapítvány Pető András nemzetközileg is elismert módszerét a konduktív pedagógiát alkalmazza, valamint az Ayres terápiát, Alapozó terápiát, TSMT-t, gyógytornát, logopédiát, és a kineziológia módszerét. Ezen kívül tart játékos babatornát, illetve állapotjavító és -megőrző tornát felnőtteknek.

Szakembereink konduktor-tanítók, gyógypedagógusok, gyógytornászok, óvodapedagógusok, logopédusok, akik folyamatosan képzik magukat, bővítik tudásukat, hogy a gyerekeknek egyre jobban tudjanak segíteni.
A gyerekek fejlesztése mellett fő feladatunk még a szülők tanítása, segítése és a tanácsadás.

A gyerekek szemmel láthatóan jól érzik magukat nálunk, fejlődnek, okosodnak és ügyesednek, problémáik pedig csökkennek.
 
Belina Katalin
Az alapítvány vezetője
 
 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.