Konduktív pedagógia Vietnámban – 2016 tavasz

 

Két évvel az első látogatás után sikerült megvalósítani egy háromhetes intenzív kurzust a vietnámi mozgássérült gyerekeket fejlesztő szakemberek számára. Már a szervezés is hosszú hónapokat vett igénybe, hiszen különböző engedélyekre volt szükségünk, és még az utolsó hetekben sem volt biztos, hogy egyáltalán utazhatunk-e.

Vietnam2016 tavasz 2A programban 14 gyermek és szüleik valamint 35 szakember vett részt Vietnám különböző területeiről. A munkánkat sok egyetemista önkéntes tolmács segítette. A csapatunkban két konduktor, egy gyógytornász és egy gyógypedagógus vett részt, Kanadából, Angliából és jómagam Magyarországról, mindannyian karitatív munkát végeztünk.

A gyerekek reggel 8-11 óráig vettek részt foglalkozásokon. Az első héten alig bírtak ki egy órát, a szülők és a szakemberek aggodalmaskodásaival kísérve. Sok sírás és nagy összevisszaság jellemezte az első pár napot.

Délután a kinti szakembereknek tartottunk elméleti továbbképzést. Megdöbbenésünkre még a számunkra alapvető dolgokat sem tudták, sőt azt tapasztaltuk, hogy tárgyként kezelik a sérült gyerekeket, nem beszélnek hozzájuk, a játékról már nem is beszélve.

Vietnám 2016 tavaszAhogy teltek a napok és a hetek a gyerekek egyre jobban fejlődtek. Volt, aki megtanult ülni, más fogni vagy járni. Mindenki sokat erősödött és a figyelmük is rengeteget javult. A szülők mindezeket észrevették, és nagyon hálásak voltak nekünk. A szakemberek reakciói nagyon vegyesek voltak. Sajnos, sokan voltak, akik semmilyen érdeklődést nem mutattak, nem jártak órára, és nem is készítették el a feladataikat. Szerencsére olyan is akadt, aki felmérte, hogy mekkora lehetőséget kapott, és igyekezett minden szavunkat felírni, a foglalkozásainkat pedig rögzíteni.

A kórház (ahol dolgoztunk) vezetősége úgy vélte, hogy ezt a programot szeretné tovább folytatni, és szeretnének további szakembereket képezni. Nagy előrelépés ez egy olyan országban, ahol a változásra, a változtatásra semmilyen motivációjuk nincs az embereknek. A szegénység, a legalapvetőbb szükségletek hiánya duplájára, triplájára nehezíti a sérült gyermekeket nevelő szülők helyzetét.

A terv a jövőre nézve az, hogy bizonyos időközönként egy, a mostanihoz hasonló csapat újabb és újabb továbbképzéseket tart a kinti dolgozóknak. Legközelebb októberben lesz egy két hétre tervezett szupervízió.

Belina Katalin
A Nyúlcipő Konduktív Alapítvány vezetője

 

 

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .