Konduktív pedagógia

A konduktív pedagógiát a nemzetközileg is elismert Pető módszerként ismerhetjük. Pető András korában egyedülállóan ismerte fel azt a tényt, hogy minden gyermek (és felnőtt) fejleszthető még akkor is, ha teljesen lebénult. Napjainkban a Pető Intézet Budán található és szerte a világról érkeznek oda a gyerekek azért, hogy fejlődhessenek.
A Nyúlcipő Alapítvány célja, hogy Budapest XVIII. kerületében és egész Dél-Pesten biztosítsa a gyerekek ellátását, ne kelljen a szülőknek órákat utazniuk azért, hogy a Pető Intézetbe jussanak.

A konduktív pedagógia pár hónapos kortól egészen felnőtt korig alkalmazható, a súlyos mozgássérüléstől egészen a megkésett mozgásfejlődésig. Lényege, hogy az automatikusan meg nem indult folyamatokat megtanítja a gyerekeknek/felnőtteknek azáltal, hogy ugyanazokat a mozdulatokat ismétli és kapcsolja össze a mozdulat megnevezésével. Neurológiai hátterében az áll, hogy egy-egy agyi sérülésnél az elhalt idegpályák szerepét a mellette lévő idegpályák átveszik, de ez csak a kellő számú ismétlés következtében történik meg. A módszer nem terápia, hanem az egész egyént figyelembe vevő életmód minta. Azt tanítja meg, hogy hogyan tudnak a gyerekek és a felnőttek úgy élni, ahogyan az a számukra a leghatékonyabb és legönállóbb.

A mozgásfejlesztésen túl egy időben zajlik beszédfejlesztés és értelmi fejlesztés is, valamint az adott életkornak megfelelő ismeretek bővítése. Gyerekek esetében az egyhangúságot a dalok és a mondókák oldják, valamint a korosztálynak megfelelő motiváció biztosít egy oldott, örömteli hangulatot még a nehéz munka mellett is.

Felnőttek stroke, parkinson és sclerosis multiplex betegségek esetén alkalmazhatják a konduktív pedagógia előnyös hatásait. Stroke esetén a lebénult oldal funkcióinak visszaállítása a cél, és a mindennapi életben való boldogulás. Parkinson és sclerosis multiplex esetén pedig a szinten tartás, a súlyos tünetek minél későbbre való kitolása, a különböző funkciók és az önellátás megőrzése a cél.

Alapítványunknál mind egyéni mind csoportos formában van lehetőség a módszer megtanulására és a konduktív pedagógia nyújtotta fejlesztési lehetőségek kihasználására. A csoportdinamika biztosítja azt, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt jól érzik magukat, új kapcsolatokat, barátokat szerezhetnek. A csoportos mozgás fejlesztő foglalkozásokon egymástól is lehetőség nyílik tanulni.

Konduktív pedagógia elemeit alkalmazzuk a kezdő és a haladó baba-mama tornán és a koordináció fejlesztő foglalkozásokon is. Az alapítványunk egész szellemiségére jellemző, hogy a gyerekeket mindig komplexen egy egységként tekintve fejlesztjük.

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy a weboldal „cookie”-kat (sütiket) használ. A sütik apró, veszélytelen, adatsorokból álló fájlok, melyeket a weboldal helyez el a látogató internetezésre használt eszközén a böngészője segítségével. Nem tartalmaznak veszélyes futtatható állományokat, vírusokat, kémprogramokat. Céljuk az egyszerűbb, kényelmesebb böngészés és a látogató internet-használati szokásainak feltérképezése. A sütik semmilyen módon nem képesek a látogató azonosítására, privát adatainak megszerzésére, csupán a gépének felismerésére alkalmasak. A sütiket letilthatja böngészője beállításaiban. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a weboldal bizonyos részei, melyek igénylik a sütik adta lehetőségeket, nem lesznek elérhetőek vagy nem fognak megfelelően működni. Amennyiben az „Elfogadom” gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás